דב קהת, אופיר קהת*

* דב קהת – העורך. 
אופיר קהת – גיאוגרף ומתכנן ערים. מנכ"ל ושותף בחב' חלופה קהת בע"מ ובחב' עידן טכנולוגיות העידן החדש (1995) בע"מ.
חזרה למצא טיפים בספר

בעוד, שמערכת הבחירות מתאפיינת בתקשורת אינטנסיבית בין המועמדים להיבחר לבין התושבים, במגוון  רחב של דרכים, הרי שבמהלך הכהונה מתקיים קשר מצומצם למדי בין הצדדים והקשר הישיר כמעט ואינו מתקיים כלל.

ישנה נטייה בקרב הנבחרים, לחשוב שקבלת קהל הנה הדרך האפקטיבית לשמור על קשר ישיר עם הקהילה. אולם, מחקרים מלמדים כי קבלת קהל מהווה, בדרך כלל, דווקא חסם בפני קשר ישיר עם הקהילה.

נבחרים המקיימים קבלת קהל אינטנסיבית עשויים להגיע לכ 3% מהתושבים, 35% מקהל זה יחזרו לפחות 3-4 פעמים בקדנציה. למעלה מ-50% מהפניות של הנ"ל יהיו בתחומים, שאינם באחריות הרשות המקומית. בחלקם הגדול -  מעורבות ראש הרשות המקומית לא תוביל לפתרון הבעיה.

אנו לא ממליצים להימנע מלקבל קהל, אולם, חובה להיות ערניים לתוצאות הצפויות ולהקצות לנושא זמן בהתאם. אנחנו מציעים דרך חלופית לקשר עם קהילה. הדרך עשויה להרחיב את היקף המגע עם התושבים ולספק מידע רחב ואמין מהשטח אודות הצרכים והרצונות של התושבים.  המודל הרצ"ב כולל את מרכיבי התהליך. המודל נוסה בהצלחה במספר רשויות מקומיות (גדולות וקטנות, לדוגמא, רמת גן מחד ובני עי"ש מאידך). המודל הוכיח את האפקטיביות שלו ככלי לשיפור השירות לתושב, וכאמצעי יעיל לשיווק העשייה הרבה שנעשית על ידי הרשות המקומית ככלל, ועל ידי ראש הרשות המקומית במיוחד.


חיזוק הקשר עם התושבתהליך עבודה

חיזוק הקשר עם התושב תהליך עבודה

פרוט המודל

כללי

הבסיס: לקראת כל פגישה עם התושבים תתבצע הכנה מקצועית מעמיקה, המבוססת על עבודת מטה מסודרת.

כמו כן, עושה המודל שימוש בגישה בלתי שגרתית בחשיפת המערכות הציבוריות בפני התושבים, מערכות עליהן יודע התושב מעט מאוד.

פירוט תהליך העבודה

  1. ניסוח המטרות:  נגזר מחזון ראש הרשות המקומית והציפיות שלו ממערכת הקשר עם התושב. התהליך נעשה בשיתוף פעולה עם נבחרים אחרים, על פי מינון שנקבע על ידי ראש הרשות המקומית.

  2. היערכות הסגל הבכיר: עבודת מטה מסודרת הממוקדת למפגש הספציפי עם השכונה (קהילה) אתה נפגשים.

  3. הכנת חומר רקע למפגש: חומר ממוקד בכתב על פי מודל מוכתב למנהלים ועל בסיס דיונים מקדימים.
  4. סיור מוקדם בשטח:  לאימות נתונים., לדוגמא פגישת הכנה עם מנהל המוסד (הצגה בשיטת הקליפים, תמונות ממוקדות).

  5. הכנת מוסד (בי"ס, מתנ"ס, מרכז יום, ספריה וכו') לחשיפה ציבורית, לדוגמא פגישת הכנה עם מנהל המוסד (הצגה בשיטת הקליפים, תמונות ממוקדות).

  6. מפגש התושבים: על פי היערכות מגובשת מראש (המודל).

  7. מעקב אחר ההחלטות שהתקבלו במפגש.

  8. דיווח לציבור על ביצוע.

חזרה למצא טיפים בספר