האנשים עושים את ההבדל.

איכות חיים טובה יותר 

של ערים על ידי הנהגה משתפת של האוכלוסייה.

 

 

הקדמה

בספרים הקודמים: עיר של איכות והנהגת הקהילה לחיים של איכות, ריכזתי את מיטב המומחים מדיסציפלינות שונות, על מנת לספק להנהגה המקומית מערך של כלים מתקדמים, להנהגת הקהילה לחיים של איכות.

בספר זה, השאיפה היא לצעוד עוד צעד קדימה בהצבת האנשים במרכז העשייה. מובן כי אני מתכוון במילה אנשים, לנשים, גברים וילדים.

במבוא לאחד הספרים שעסק בנושאי מדע המדינה וסוגיות אורבניות נכלל הסיפור הבא: תומס אדיסון והנרי פורד נהגו להיפגש מעת לעת לבילוי זמן איכות ולסיעור מוחות במגמה לקדם ולפתח חדשנות וחידושים. באחת הפעמים בהם הגיע הנרי פורד לבית ידידו תומס אדיסון, הוא הבחין, כי שער הכניסה לחצר נפתח בקושי רב וכי יש להפעיל מאמץ בפתיחת השער. הנרי אמר בליבו שבעת שתומס אדיסון יפליג ברעיונותיו הנשגבים, הוא הנרי יבטיח לו כי בפעם הבאה שיגיע לביתו, הוא יביא אתו שמן לשימון צירי השער, כדי שהשער יפתח בקלות. כשהנרי העלה את העניין, הביט בו תומס מעט בכעס ומעט בשעשוע וכך אמר: "אני מתפלא עלייך הנרי, מכל פגישותינו, לא למדת עליי דבר? הקושי בפתיחת השער נובע מכך שחיברתי אליו בוסטר המחובר למשאבה. כל אחד שפותח את השער מפעיל את המשאבה ומעלה מים למיכל על הגג וכך יש לי את לחץ המים הטוב ביותר בשכונה". והספר מסכם את הסיפור באומרו שהכוח מצוי בידי האנשים וההנהגה רק צריכה להציב את המנופים במקומות הנכונים כדי שכוח פוטנציאלי זה ימומש.

האנשים עושים את ההבדל ואני מעוניין להביא לקדמת הבמה את הפוטנציאל הגלום בכוחם להוביל להחלטות רלבנטיות יותר ולעשייה יעילה ובעיקר נכונה יותר. כאשר אנשים יראו שיוזמות ופעולות שלנו יושמו, יש סיכוי שהדבר יעלה את המוטיבציה והאופטימיות שלהם לעשייה בהמשך.

בקליפת אגוז נוכל לומר כי היכולת להוביל תהליכים לעיר וסביבה נקיים ניתן להשיג על ידי מניעת לכלוך ברמה טובה בהרבה מאשר שיפור וייעול הטיפול במפגעים וסילוק לכלוך ואשפה מהרחובות.

בתכנית רה-ארגון שבוצעה לפני שלושה עשורים בעיריית לוס אנג'לס חיפשו דרכים להוזיל את עלויות הבקרה על איתור מפגעים עירוניים. בשלב בו ניבחן הנושא, עסקו בתחום מלבד המוקד העירוני מעל 1,000 עובדים ושביעות הרצון של התושבים מקצב איתור המפגעים ועד להגעתם לטיפול היחידות הרלבנטיות הייתה נמוכה ביותר.

הארגון מחדש כלל שני שינויים מהותיים:

  • איתור עובד מבין 1,000 המפקחים הקיימים שניתן להסבם לעבודה במוקד העירוני ו/או ביחידות התפעול, משום שהם בעלי מיומנויות מתאימות ויש להם פוטנציאל להכשרה.
  • ניצול יעיל של כוח התושבים לסייע בנושא. יצא מנשר לתושבים שבו נקבע כי שלושת התושבים הראשונים שידווחו על מפגע (שימצא כדיווח אמין) יזכו לקבל עט איכותית בחתימת ראש העיר.

תוצאות השינוי היו:

  • 100 עובדים נוספו למוקד.
  • 450 עובדים עברו לעבוד ביחידת התפעול.
  • 450 עובדים פוטרו.
  • זמני הטיפול במפגעים התייעל ב-35%.

בספר זה יושם דגש בכל פרק על כך שאנשים עושים את ההבדל. ברצוני להביא לתודעה ולמודעות של כל מי שיקרא את הספר (האזרח, התושב מן השורה, העובדים והמנהלים ברשויות המקומיות והמנהיגות המקומית) כי בקהילות קיימת בידי התושבים עוצמה שהשימוש בה יכול להביא לתיקון עולם. יש בעוצמה זו ערך מוסף גם במקומות בהם הרשות המקומית יעילה ומתפקדת לשביעות רצון התושבים.

יש להבין כי תחת הכותרת אנשים עושים את ההבדל ניתן יהיה לברוא חברה טובה יותר, מרוצה יותר, מתקשרת ומשתפת, כלכלה בריאה יותר, אנשים משכילים יותר ואפילו שלום עם השכנים.

בשונה מהספרים הקודמים שפתחו בפרק תאורטי המנסה להסביר מהי רשות מקומית (פרק חשוב כמובן), בספר זה נפתח בפרק שיעסוק בהעצמה, תחת השם"האתגר המוניציפלי להתחדשות ישראל". בגרסה האנגלית של הספר הכותרת תהיה "האתגר המוניציפלי להתחדשות". כאשר כל אחד יוכל לכוון זאת למטרות צנועות יותר, כמו להתחדשות של עיר או אזור מסוים, או מטרות מאתגרות יותר כמו להתחדשות אזור גיאוגרפי הכולל אפילו מספר מדינות.

אני מקווה כי הספר יעניק רעיונות מפרי חשיבה ומעודדי עשייה על ידי ההנהגה המקומית ולא פחות מכך על ידי יזמות בקהילה של אנשים וקבוצות. תקווה רבה אני תולה בדור הצעיר שייקח אחריות על גורלו וגורל ילדיו ויוביל לעתיד טוב יותר.